Witajcie Moi Drodzy! :)
I jak mijają Wam przygotowania do Świąt? Mi udało się wczoraj dotrzeć do rodzinnego domu i przy okazji załapałam się na rodzinne gotowanie oraz pieczenie. Jako, że Wigilię spędzam z rodzicami, z siostrą, z jej mężem i dziećmi, trzeba było jedzenie zacząć szykować trochę wcześniej. Jednym z rodzajów słodkości, które zagoszczą na naszym świątecznym stole, są tzw. "Ciasteczka babuni", czyli wyciskane ciasteczka :) Przepis jest bardzo prosty, więc myślę, że każdy z nas będzie wstanie upichcić takie ciasteczka :)
Składniki:
* 45 dag mąki,
* 25 dag masła,
* 25 dag cukru,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 25 dag cukru,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 jajo,
* 130 gram suchego maku.
* 130 gram suchego maku.
Przygotowanie:
1. Na sam początek ucieramy masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Następnie dodajemy jajko, mąkę, mak. Całość mieszamy.
3. Gotowe ciasto przepuszczamy przez maszynkę do ciastek. Jeżeli jej nie posiadacie to wystarczy na zwyczajną maszynkę do mięsa nałożyć nakładkę do ciastek - efekt będzie taki sam :)
4. Formujemy jakie chcemy ciasteczka i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut.
Po wystygnięciu możemy wcinać ciasteczka do woli! :) Jeśli chcecie to zamiast maku możecie dodać inne pyszności, np. wiórki kokosowe czy migdały. Na co tylko macie ochotę :)
Życzę przyjemnych przygotowań do Świąt. Byście nie namęczyły się za bardzo ;) Pozdrawiam! :)
Uwielbiam te ciacha i ich charakterystyczny kształt, u mnie w domu też królują :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńmmm :) wyglądają apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń